Nappasin Marin blogista tällaisen meemin ja koska tykkään ihan hirveesti muistella asioita ja mulla on paljon hyviä lapsuusmuistoja, halusin tämän täyttää. Tämä on hirveen pitkä, koittakaa kestää.
Edit: pikkusisko teki luettuaan paljon tarkennuksia ja korjauksia, niitä tekstin ohessa.

Kerro jokaisen sanan kohdalla, mitä
asioita tai tunnelmia sanasta tulee mieleen.
Jos juuri siitä sanasta ei tule
mitään mieleen niin kerro jostain
siihen läheisesti liittyvästä sanasta.
Saa kertoa useampiakin asioita, jos sanasta
muistuu mieleen paljonkin tarinaa.
Lopuksi:
keksi luetteloon yksi sana lisää ja muistele
sanaan liittyviä lapsuusmuistoja.

1. KAMPA
Mulla ja siskollani oli pienenä sellaiset autokammat. Ne oli auton muotoiset, punaiset ja niissä oli sellainen klipsi. Mulla on sellainen mielikuva, että me saatiin ne silloin, kun vietiin tutit jäniksenpojille, mutta epäilyttää miten muistaisin kamman, jos olisin sen näin pienenä saanut. Äiti varmaan muistaa paremmin.
Edit: klipsi oli pikkusiskon tarkennuksen mukaan sellanen muovinen alkeellinen kiipeilyvarusteiden klipsi

2. LINTU
Pienenä käytiin jossain lomailemassa (en muista missä, mutta muistan ne valokuvat kansiosta) ja siellä kävimme jossain eläintarhassa, josta muistan ainoastaan ne linnut.
Edit: ne linnut on ahvenanmaalta, sieltä lilla holmenin lintu- ja pieneläintarhasta, tarkensi pikkusiskoni.

3. MERI
Tätä juttua en itse muista, mutta äiti on kertonut. Olimme lomalla Ahvenanmaalla ja meri oli tehnyt minuun sellaisen vaikutuksen, että aina kun ajelimme ja meri ei näkynyt, huhuilin "Meri, meri hoi, missä meri on?".
Edit: pikkusisko muisteli, etten se ollut minä vaan hän, joka tätä huuteli. Äitin täytyy varmaan kertoa kummin asia on.

4. KITARA
Tämä liittyy sitten enemmän jo nuoruuteen. Sain silloin äitin kitaran. Kitara oli peräisin äitin nuoruudesta ja kun aloin käydä seurakunnan kitarakurssilla, sain kitaran käyttööni. Kitara jäi pikkuhiljaa minun kaappiini ja niinpä vein sen mukanani, kun muutin omaan kotiini. Kovin häävisti en sitä vieläkään soita, mutta nyt se kuuluu meillä sisustukseen.

5. KELLO
Olin lapsena mestari hukkaamaan rannekelloja. Minulle ostettiin jo pelkästään ala-asteen aikana ainakin 4 kelloa. Ensimmäinen rannekelloni löytyi vuoden kateissaolon jälkeen teltasta, joka pystytettin pihalle.
Toinen muisto on sellainen puinen leikkikello, jolla saattoi harjoitella kellonaikoja ja jonka toisella puolella oli helmitaulu, missähän sekin lienee?
Edit: iskän kertoman mukaan yksi sun ikadonneista kelloista löyty talven jälkeen sieltä Pappilan aitan viereisten puitten oksalta. Siitä puusta, josta pikkuveli tippu kerran niin että tikku meni huulesta läpi. Ja jolloin myös pikkusisko tippui samaan aikaan oksalta niin, että jäi alemmalle oksalle roikkumaan punaisista lempicollegehousuista, mutta tätä putoamista ei kukaan noteerannu kun pikkuveljeä lähdettiin viemään Kauhavalle päivystykseen. Pikkusisko pääsi myöhemmin alas puusta, kun sekin oksa, jossa hän roikkui, katkesi. Pahinta oli kuitenkin se, että lempihousuihin tuli reikä.

6. OKSENTAMINEN
Oon siinä mielessä outo, etten oksenna käytännössä koskaan. Viimeksi oksensin yli 8 vuotta sitten. Mutta kamalin oksennusmuisto, ainakin äitin kannalta, on se, että oksensin kerran parvisängystä alas. Heräsin keskellä yötä ja ensimmäinen ajatus oli, ettei lakanat saa sotkeentua. No, sotkeentuipa aika paljon muuta.

7. MUMMO
Minulla oli lapsuudessani kaksi mummoa. Harjavallan mummo kuoli, kun olin viisi. Muistan kuitenkin, että hän leipoi meidän kanssa pullaa ja oli muutenkin mukava mummo. Mummolassa oli kiva käydä, koska se oli maatalo ja siellä oli lehmät ja navetta ja heinätyöt ja kaikki. Muistan sen aamun, kun äiti ja isi kertoivat, että mummo oli kuollut. Mummon hautajaisista minulla on sellainen muistikuva, että siellä oli mustaa. Muista laittaneeni siskoni kanssa kukan mummon arkun päälle.
Nastolan mummolla kävimme lapsena usein ja mummo kävi meillä. Kävimme siskon kanssa viikonkin vierailulla mummolassa. Mummon kanssa käytiin leikkipuistossa, uimassa ja Tiimarissa. Mummo jaksoi aina leikkiä meidän kanssa ja vielä nykyäänkin on ikionnellinen, kun soittaa ja rupattelee. Mummo on jo 76-vuotias, mutta pirteä, eikä ole sairauksia. Harmi vain, että hän asuu niin kaukana, että vierailut ovat todella harvassa.

8. KIRJA
Meillä luettiin paljon kirjoja. Lastenkirjoja on vieläkin hyllyssä ja niistä monet on luettu niin moneen kertaan, että muistan mitä niissä tapahtuu. Pitääpä joululomalla etsiä sellainen kirja kuin Lentävä Lallero, muistan, että pidin siitä, mutten muista mitä siinä tapahtui.

9. PIPO
Oon aina tykännyt pipoista. Pidin pipoa jopa silloin, kun se ei yläasteaikoina ollut muotia. Myöhemmin on pipoja tullut neulottua itse ja vieläkin odotan syksyisin sitä hetkeä, että pipoa saa alkaa pitämään. Muistan, että silloin kun isotupsupipot oli ala-asteella muotia, keräilimme tupsujen nauhoja ;)

10. MATEMATIIKKA
Voi, tästä olisi paljon kerrottavaa, mutta rakkain muistoni on ensimmäiseltä luokalta, kun mulla ja kahdella muulla oppilaalla oli matikassa lisätehtävävihkot. Oli aina juhlaa, kun pääsi lisätehtävien pariin.

11. METSÄ
Aivan talomme vieressä oli pieni metsänkappale, jota sanoimme pikkumettäksi. Siellä on leikitty, vaikkei se mikään oikea metsä ollutkaan. Myöhemmin löysimme kotimme lähistöltä toisen vähän isomman metsänpalan, jossa vietimme paljon aikaa. Rakastan metsää edelleen, partio on varmasti tehnyt tähän mieltymykseen osansa.

12. UKKONEN
Olimme -92 partioleirillä Lapualla ja siellä ukkosti yhtenä päivänä ihan  hillittömästi. Istuimme puolijoukkueteltassa ja odottelimme, että ukkonen laantuisi. Muistan laskeneeni lapsena salaman ja jyrinän väliä, jotta tietäisimme onko se lähellä. Olkkarin ikkunasta salamat näkyivät parhaiten.

13. HIUKSET
Minulla oli aina lapsena kohtuullisen pitkät hiukset, jotka äiti aina laittoi kiinni. Kerhokuviin äiti käänsi piikkisuorien hiuksieni latvoja. Siskoni hiukset olivatkin sitten aivan toista kategoriaa ja niistä voisi kirjoittaa pitkästikin. Ensimmäisen luokan alkaessa kävimme parhaan ystäväni Jennin kanssa molemmat leikkauttamassa pitkät hiuksemme lyhyiksi, minä polkkatukan, Jenni lyhyemmän.

14. SISKO / VELI
Minulla on kolme siskoa ja yksi veli, jotka ovat kaikki minua nuorempia. Eniten olen ollut elämäni aikana tekemisissä vanhimman pikkusiskoni kanssa, koska meillä on vain vuosi ikäeroa. Muutimme kotoa yhtä aikaa ja välimme ovat pysyneet todella hyvinä tai ehkä vain parantuneet, kun muutimme eri paikkakunnille. Näemme harvoin, mutta soittelemme ja meseilemme. Nuorempiin sisaruksiin, jotka asuvat vielä kotona, minulla on hyvät välit, mutta pidämme aika vähän yhteyttä. Kotona käydessäni juttelemme kyllä paljon ja teemme yhdessä kaikenlaista.

15. IKKUNA
Kun olin lapsi, meidän kodin ikkunat huurustuivat sisäpuolelta aina pakkasella. Mistä se johtui, sitä en tiedä.

16. KALENTERI
Haluan tähän muistella meidän perheen joulukalenteria, vaikka tässä varmaankin haetaan seinäkalenteria. Äiti on tehnyt meille huopakankaasta pussikalenterin, joka on ollut meillä niin kauan kuin muistan. Sinne äiti joka aamu laittoi meille yllätykset. Sitä sai avata vuorotellen ja yleensä tehtiin aina niin, että pienin sai aloittaa. Mulle vanhimpana sattui se jouluaatto aika monta kertaa, kun nuorin aloitti ja avaajia oli ensin 2, sitten 3 ja sitten 4. Parhaita yllätyksiä kalenterissa oli ne, joissa äiti oli piilottanut yllätyksen narun päähän tai jonkin vihjeen taakse kotiimme.

17. PUURO
Meillä aamupuuron keitti aina isi. Isi teki parempaa puuroa kuin äiti. Isi keittää puuron vieläkin melkein joka aamu. Tykkäsin puurosta. Jos se oli liian kuumaa, niin me laitettiin lautanen tuuletusikkunalle jäähtymään.

18. JOULUPUKKI
En uskonut koskaan joulupukkiin. Meillä kävi seurakuntanuoria pukkina ja tiesin aina, kuka vaatteiden alla oli. Pikkusiskoille uskottelimme tonttuja olevan olemassa hyppimällä siskoni kanssa tonttuvaatteissa ikkunan alla.

19. LUMI
Kun olin pieni, talvella oli aina paljon lunta. Isi kolasi pihan lumet isoksi kasaksi, josta teimme liukumäen tai kaivoimme lumilinnan. Olen aina pitänyt lumesta.

20. KYNTTILÄ
Meillä on vieläkin se kolmihaarainen, punainen, puinen kynttelikkö, joka oli minusta kaikkein kaunein joulukynttelikkö.

21. HUUMORI
Meidän perheessä on aina ollut omia juttuja ja aivan omaa kivaa, joka ei avaudu ulkopuolisille millään lailla. Nykyäänkin on aivan järkyttävän hauskaa, kun ollaan kaikki sisarukset yhtä aikaa kotona käymässä ja istutaan saman pöydän ääressä kikattaen typerille jutuille.

Tuskin kukaan muu kuin perheenjäsenet (jos nekään) jaksoi lukea näin pitkään ;)