Eilen illalla otin pitkästä aikaa ompelukoneen kaapista, kun viime viikonloppuna kangaskaupasta löydetty kangas houkutteli säilytyspussien äärelle.

993015.jpg

Ensimmäisenä syntyi tämä pussi trangialle. Kun trangia on reissussa mukana ja sitä käyttää, niin se tulee likaiseksi vaikka sen ruuanlaiton jälkeen pesisikin. Eli silloin on oikein kiva, kun sen voi laittaa suojapussiin ja tunkea vasta sen jälkeen rinkkaan. Materiaalina puuvillakangasta (joka ei ole maastokuvioista, vaan ennemminkin vähän tuollainen retro-kuvio) ja puuvillalankoja, paksummasta nyöri, ohuemmasta kirjonta eli sukunimi pussin kylkeen. Kuvassa (ehkä) näkyvä oranssi on kynästä, jolla kirjoitin nimen ennen kirjontaa. Jälki lähtee pesussa pois.

Viime aikoina olen askarrellut paljon opetusmateriaalia gradun opetuskokeilua varten. Esittelen sitäkin, jotta luokanopettaja(opiskelija)ystäväni voivat ihastella ja ottaa vaikka vinkkiä. Nämä jutut avautuu kelle avautuu ;)

993019.jpg

Ensimmäisenä on lukukorttisetti, jolla havainnollistetaan kymmenkantaisen paikkajärjestelmän opettamisessa sitä, mitä luvun paikka tarkoittaa. Eli settiin kuuluu tuhannet, sadat, kymmenet ja ykköset, jotka on kaikki havaittavissa kuvasta. Alareunassa on käyttöä havainnollistettu: luku 2536 on siis koottu luvuista 2000, 500, 30 ja 6. Tällä lapsille saadaan helposti havainnollistettua mistä luvut koostuvat.

Näitä settejä on tehtynä viisi; kaksi sinistä, kaksi vihreää ja yksi punainen. Luvut on ensin kopioitu paperille, paperi liimattu kartongille ja sitten päällystetty kontaktimuovilla. Säilytyslaatikkona näillä on raejuustolaatikko, joka on päällystetty Tokmannin alesta kesällä löydetyllä kiiltävällä pinkillä tarramuovilla.

993017.jpg

Seuraavana ovat laskulapaset ja -sukat. Näiden tekoon ei tarvittu villalankaa eikä puikkoja vaan kartonkia, sakset, kynä ja kontaktimuovia. Lapasissa ja sukissa on toisella puolella yhteenlasku ja toisella vähennyslasku (niistä tulee sama tulos, mutta tätä ei lapsille kerrota). Lapasten ja sukkien laskuissa liikutaan lukualueella 0-100. Lapasten ja sukkien laskut on tehty vaikeutumaan asteittain: helpoimmat laskut on keltaisissa lapasissa, sitten punaisissa, sitten vihreissä sukissa ja vaikeimmat sinisissä sukissa, jotka eivät päässeet kuvaan.

Lisäksi kuvassa on lukujonopyykkipojat. Pyykkipojissa on luvut 1-100 ja ne on tarkoitus järjestää narulle suuruusjärjestykseen. Lapasia ja sukkia voidaan laskea ja käydä sitten kiinnittämässä ne roikkumaan narulle sillä pyykkipojalla, jossa on laskun vastaus.  Kuvassa näkyvä naru on edellä esiteltyjen pyykkinaru. Siinä on yksitoista puista helmeä erottamassa narusta 10 eri osaa, joihin jokaiseen kuuluu laittaa 10 pyykkipoikaa. Näin saadaan havainnollistettua se, kuinka sata on kymmenen kymmentä.

993020.jpg

Tässä kuvassa on puolestaan kymmenjärjestelmävälineiden allekkainlaskualusta (mitä sanahirviöitä!). Siinä on siis yhdeksän ruutua ja siinä voidaan laskea allekkain kymmenjärjestelmävälineillä, joissa ykköstä edustaa yhden kuutiosentin kokoinen kuutio, kymmentä sentin paksuinen ja kymmenen sentin pituinen sauva ja satasta sentin paksuinen ja kymmenen kertaa kymmenen sentin kokoinen levy.

Kuvassa näkyvä vihreä on taiteltavaa alustaa varten tehty säilytyspussi. Siinä on kaksinkertaiseksi ommeltu puuvillakangas, sama jota trangian pussissakin on ja tarranauha sulkemista varten.

Tällaista tällä kertaa. Joululahjatkin edistyy, mutta vielä ei ole seuraava kohde tullut valmiiksi.