Laitan tähän vielä pari ohjetta koolauksesta kaikkien saataville.

Yleisohjeita

Yksi väripaketti riittää n. 100 g:lle lankaa, jos haluat täyteläisemmän värin, laita enemmän. Langat kannattaa vyyhdetä ennen värjäystä, että väri tarttuu tasaisesti. Kädet on hyvä suojata kertakäyttöhanskoilla ja pöytä muovilla, jos on sellainen pyötäpinta, joka imee väriä. Kuumien langanvärjäysvesien sekoitteluun kannattaa varata jokin keppi, mutta toki kauha tai vastaavakin kelpaa.

 

Mikrokoolaus

Laita lankavyyhti likoon vähintään kymmeneksi minuutiksi. Langan pitää olla kauttaaltaan märkää ennen värjäystä. Laita mikronkestävä astiaan lanka ja niin paljon haaleaa vettä, että lanka peittyy kokonaan. Valitse niin suuri mikroastia, että vesi ei kiehu mikrossa yli. Sekoita väriaine pieneen määrään haaleaa vettä, esim. pilttipurkissa. Kaada väriaine langan sekaan ja laita koko systeemi mikroon. Lämmitä täydellä teholla n. minuutti kerrallaan ja tarkista tilanne. Sitten kun kaikki väri on imeytynyt ja vesi kulhossa on kirkasta, on värjäys valmis. Värjäytyneen langan voi jättää vielä "oleentumaan" tähän veteen. Kun vesi on jäähtynyt, huuhtele lanka ja laita kuivamaan.

Mikrokoolaus toimii parhaiten silloin, kun värjätään koko lankavyyhti samalla värillä.


Kattilakoolaus

Liota lanka samalla tavalla kuin mikrokoolauksessa. Laita kattilaan reilusti kylmänhaaleaa vettä. Sekoita väriaine samalla tavalla kuin edellä. Lisää väriaine veden joukkoon. Lisää lanka veteen (joko kokonaan tai osittain). Laita levy päälle ja sekoittele lankaa varovasti värivedessä. Kun vesi alkaa höyrytä, mutta ei vielä kiehu, laita levy pois päältä ja siirrä kattila levyltä. Värin pitäisi olla imeytynyt lankaan kokonaan ja keitinveden olla kirkasta. Jos väri ei ole imeytynyt, anna langan liota vielä vedessä ja tarkkaile tilannetta.

Kattilakoolaus on kätevää, jos haluat langasta moniväristä. Pitkästä vyyhdistä voit värjätä ensin toisen pään toisella värillä ja sitten toisen toisella ja saat raitalankaa :)

 

VAROITUS: Koolaukseen jää koukkuun! :)

Mielelläni vastaan kysymyksiin, jos jokin jäi mietityttämään.